За едно ново начало.

Standard

Днес написах един текст. Моля ви да го прочетете. Ако ви хареса, споделете го. Има нужда от действие.

Image

По оруелски ми писна от овчедушието пред свинщините, на които сме подложени. Всеки ден, навсякъде и постоянно. Търпението на българина няма граници. Дай му ракия и салата, един двама пияници, с които да псува съдията, политиците и международното положение, малко чалга да плакне очите и ушите, една жена да го слуша и да я побийва, и му гледай сеира. Някой може ли да каже едно нещо, което сме направили заедно, след големите митинги през 90-та година? Нещо, около което сме се обединили, след лятото на 94-та? Нещо, което истински да ни е подпалило, след зимата на 97-ма? Мога да кажа само едно – никога не сме били в такава безизходица, криза на духа, рушаща се икономика и политическа система, общество разкъсано от скандали, обвинения, омраза и неразбиране, липса на каквото и да било бъдеще, възможност за развитие, или дори поне наченки на желание за измъкване и движение напред, ето това е нашето състояние в момента. А и щях да забравя постоянния поток от напускащи страната, имащи желание за реализация, интелигентни и работливи, хора. И какво точно правим за това? Изключвам безумните телевизионни “шоа” с още по-безумния слугинаж на организираната престъпност сляла се с олигархията – журналисти, политици, социолози, “ентелектуалци” по интереси и всякакви цитиращи предсказанията на Ванга или обвиняващи световния ХААРП заговор за случващото се в България. Ами нищо не правим. Седим, пием, псуваме и обясняваме, че нямаме алтернатива. Ами имаме. И трябва да я създадем. Ние, не някой друг. Някои създадоха нови партии, други граждански движения, трети проекти за развитие, четвърти клубове и неформални групи. Ето алтернативи, обединете се около някоя от тях, окло някого, на когото вярвате. След по-малко от 4 месеца ще има избори, отидете и гласувайте за алтернативи. Дори да не спечелят те, това ще е добро начало, ще създаде смисъл, ще даде увереност на още повече хора, че има възможност за промяна. Тези, които са решили да се занимават с политика, които са решили да се посветят на това да се промени нещо, имат нужда от разбира нето на хората и оценката от работата им. Досегашните политически партии, политически лица, хората от прехода, които всъщност опропастиха надеждите на цял един народ и унищожиха бъдещето на цяла една държава, трябва да си отидат. Имаме нужда от нови лица, нови идеи, нова стратегия за движение напред, нови приоритети, нов смисъл, ново желание за живот. И да, трябва да започнем от нулата, от самото начало, защото нищо не е направено, ниаккви основи не са поставени, напротив, устоите на обществото са не само разклатени, те са унищожени. И имаме едно лято, в което може да поставим пилотните стълбове, крайъгълните камъни, около които да започнем да градим. Еньов ден е, по нов стил, дано да е начало. Да го направим.

Advertisements

2 thoughts on “За едно ново начало.

  1. Лазар Стайков

    Съгласен съм с вас, но не мисля че парламентарните избори са в състояние да мобилизират гражданското чувство за самосъхранение. Според мен трябва да се започне на общинско ниво, добро поле за изява и проява на управленски качества. Освен това е твърде широко, за да се контролира така стриктно от “Прас-прес” и другите производни на ДС/КГБ, за разлика от кандидат депутатите.
    Много още неща има да се кажат по темата, от свободата на медиите до изборния закон, но според мен всичко трябва да започне в села и паланки дет’ се вика 🙂

    Дерзайте, и дано прихване!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s