“Некрономикон”, където злото живее, или Х.Ф. Лъвкрафт – Шепнещият в тъмнината

Standard

Когато преди години прочетох за първи път разказите на Лъвкрафт, несъмнения крал на ужаса на 20-ти век, човека от който са се учили поколения писатели, повлиял на разбирането за страха като една от най-важните изконни човешки движещи сили, сформирал цяла школа от последователи, разтворил вратите на Ада и “измагьосал” най-злата, ужасна и ужасяваща книга “Некрономикон”, не знаех какво точно да чувствам. Който ме познава знае, че аз не обичам филми на ужасите, някога като дете ме беше страх от превръщащата се в граблива птица глава на фигурата, с която започваше Студио Х, и не обичам безсмисленото леене на кръв и разпръскване на черва в съвременните хорър филми. От друга страна съм почитател и винаги ще остана на филми като “Поличбата” и автори като Робърт Хауърд и Хауърд Лъвкрафт.

Image

В техните книги злото е толкова истинско, хората са толкова човешки, страхът е толкова веществен, че можеш да усетиш миризмата му. Лъвкрафт със своя неподражаем стил въпреки многобройните опити в тази посока на количество автори, ни вкарва в едно повествование, което изгражда толкова дълбока образност и силна емоционална нагласа за отваряне на съзнанието, че всеки читател започва да броди из лабиринтите на загубените древни градове, опипвайки стени от неземен камък, покрити с зеленикава слуз, диша черната мъгла на бликащия иззад проскърцващи порти хилядолетен мрак, в очакване да се покаже страховитата фигура на Ктхулу или да се чуе писъка на поредното съживено чудовище от доктор Уест. С такава лекота и изящност, с разказност от едно друго време, книгите на Лъвкрафт са като хроники на едни отминали времена, където хората са били други и съжителството с демони, пришълци и върнати от онзи свят кадаври е истински възможно и реално. Усещате дъха на мрачните чудовища дошли отново да завладеят света си, временно оставен в ръцете на крехките създания, наречени хора, да им дадат възможност да се освободят от ограниченията и да се отдадат на кървава, разкъсваща и унищожаваща вакханалия.

Image

В “От нещото на прага” до “Възкресителя”, Лъвкрафт не ни залива с кръв и вътрешности. Не. Той играе по тънките струни на разума, съзнанието, въображението, нагласата, усещането, емоционалната нагласа на сливане с текста, света и преживяванията на героите сътворени от него. Без фойрверки и кървави пръски. Само с думи. Истинският гений на ужас. Пуснете го в дома си и Лъвкрафт ще ви помогне да откриете пречистваща сила на страха и адриналина му. Неговите книги са пюър плежър за ценителите.

Днес се навършват 77 години от смъртта му. Магическо число с огромна сила…

С превода на Адриан Лазаровски

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s