Най-важните книги за 2013 г. Моят топ 20 – българска литература

Standard

Здравейте, приятели. Както бях ви обещал, започвам да пускам моите топ 20 за 2013 г. Днес ще бъде този за българската литература. Имаше прекрасни книги. И от едни от най-популярните ни писатели, като Алек Попов, Деян Енев, Теодора Димова, Александър Секулов, Михаил Вешим, Чавдар Шинов, Борис Христов, Георги Господинов, Силвия Чолева, Иван Теофилов, Капка Касабова, и от по-малко известни, но утвърдени писатели като Керана Ангелова, Весела Ляхова, Людмил Тодоров, Любомир Николов, Костадин Костадинов, Ина Вълчанова, Недялко Славов,Станислава Чуринскиене, и абсолютни дебютанти като Надежда Дерменджиева, Зорница Гъркова и Христо Раянов.

Последните трима съм ги обединил на една позиция, не че не са стойностни сами по себе си, напротив, но искам да ви обърна внимание специално на поредицата “Нова поезия и проза” на Университетско издателство. След като по-миналата 2012 г. излязоха първите три книги, поезията на Белослава Димитрова и разказите на Александър Христов и Стоян Ненов, през 2013 г. излязоха следващите три книги от поредицата. Това прекрасно начинание за публикуване на дебютни книги от млади българсни автори е за мен едно от най-светлите събития в последно време. Още повече, че тази седмица в четвъртък е представянето на новите трима автори в поредицата Стефан Стефанов, Владо Полеганов и Светлосав Тодоров! Чудесна литература! Такъв тип проекти са нещо уникално и подаването на ръка на млади автори е изключително важно за българската литреатура и литературния контекст като цяло!

Няма да подреждам книгите по важност, харесване, или азбучен ред, нито първо ще дам път на дамите, което би било джентълменско 🙂 , според мен в литературата няма деление на мъже и жени писатели. Има добри и слаби писатели. Избрал съм тези книги, защото смятам, че сами по себе си са събития. Дали най-продаваната книга на български автор за годината – “И всичко стана луна” на Георги Господинов, или дългоочакваната трета книга от Трилогията на Александър Секулов, започнала с “Колекционер на любовни изречения”, “Последната стража на капитан Кок”, и издаването на трите книги в прекрасно книжно тяло под името “Гравьор на сънища”, или спечелилия наградата “Хеликон” роман на Алек Попов “Сестри Палавееви”, или новите книги на Мишо Вешим, Теодора Димова, Капка и тн. Нека никой не се обижда, че не е попаднал в този списък, не е лесно да избираш, мога да обясня за всяка от книгите, защо е попаднала в него, но не ми искайте обяснения, защо някоя книга я няма. Това е моята субективна гледна точка за случилото се през годината. Без претенции за каквото и да било. Просто моята читателска позиция. И препоръка. Ще се радвам, ако ви помогне в избора на книга за четене.

172469_b 172595_b 173956_b 174309_b 174321_b 174375_b 174511_b 175966_b 175991_b 176355_b 178582_b 178679_b 180716_b 180760_b 181885_b 181888_b 182544_b 182706z file_580_91 file_585_168 file_596_34 file_597_139

Георги Господинов – “И всичко стана луна” – разкази

Александър Секулов – “Гравьор на сънища” – романи

Михаил Вешим – “Руският съсед” – роман

Силвия Чолева – “Гошко” – разкази

Капка Касабова – “12 минути любов. История с танго” – мемоар

Станислава Чуринскиене – “От космоса с любов” – роман

Недялко Славов – “Портрет на поета като млад” – роман

Борис Христов – “Спомени за хора, камъни и риби” – сборник

Ина Вълчанова – “Записки на свинята” – роман

Теодора Домова – “Влакът за Емаус” – роман

Алек Попов – “Сестри Палавееви” – роман

Любомир Николов – “Слънчев бряг. Код:жълто” – разкази

Костадин Костадинов – “Рицарите на празната чаша”  – разкази

Чавдар Шинов – “Изгубени в мола” – разкази

Весела Ляхова – “Бежанци” – роман

Иван Теофилов – “Митология на погледи” – сборник

Деян Енев – “Внукът на Хемингуей” – разкази

Людмил Тодоров – “Шлеп в пустинята”  – разкази

Зорница Гъркова – “Пътят на мравките” – разкази

Надежда Дерменджиева – “Без упойка” – разкази

Христо Раянов – “Трудният начин” – разкази

Приятно четене, на тези които сте пропуснали. Утре вероятно ще пусна и листа с преводната художествена литература, после с преводната не художествена и накрая за десерт си оставям поезията. 🙂 Надявам се да се видим в сряда, в 19 часа, в бар Trip ten, под моста на въздишките зад НДК, на срещата на Литературния клуб Спирт енд Спирит, елате да ни запознаете с любими ваши книги. Ще се радвам!
https://www.facebook.com/events/1428672104035340/?source=1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s