Четивата, които открих през 2013 и ви препоръчвам горещо.

Standard

Тези книги вече съм ви ги препоръчвал. Обърнете им внимание, не пропускайте с лека ръка. Това са бисери. За някои съм ви обръщал специално внимание – и ще продължавам. Ще се радвам на коментарите ви.

– “Супертъжна истинска любовна история” на Гари Щейнгарт, една от най-силните антиутопии, които съм чел, а съм чел много, понеже съм маниак на тази тема, обявена за една от най-литертурните фантастични книги на съвремието ни!
– “Свобода” и “Поправките” на Джонатан Франзен – най-силното литературно, социално и психологическо сечение на депресивното ни съвремие
– “По-широко поле за борбата” Мишел Уелбек, да ви обяснвам защо Уелбек е тук, мисля че няма смисъл, но все пак – ако дехуманизацията и асексуалността в съвременния свят са комуникирани по-добре в литературата, цяло поколение писатели, нямаше да намерят своето символ-верую в тази книга. Книгата, разкриваща Уелбек в неговата цялост.
– “Възмущение” Филип Рот – поредната порция уникален психологизъм от живия класик на американската литература.
– “Орландо” Вирджиния Улф – книгата й, която най-много ми допада.
– “Уравненията на живота” Саймън Мордън – оригинална, неповторима, чудесно написана и перфекто издържана история за постпокалиптичния свят на разрушенията, които можем да си причиним.
– “Ледена кралица” Камила Лекберг – “Каменоделецът” е последната й излязла на български език книга, но задължително започнете с тази. И ще разберете защо я наричат “Ледената кралица” на скандинавската криминална литература.
– “Покани ме да вляза” и “Когато мъртвите се пробудят” Йон Айвиде Линдквист – след “Мълчанието на агнетата” на Томас Харис, никои други книги не са ме карали да настръхвам от страх така.
– “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” Юнас Юнасон – пюър плежър… Моето откритие за годината, чакам с нетърпение следващия му роман, който ще излезе догодина.
– “Силна е нощта” Делфин дьо Виган – ужасно силна книга и същевременно страшно красива.
– “Това, което името ти крие” Клара Санчес – последната излязла книга на български език на испанската кралица на трилъра за пореден път ни поднася изключително литертурно пиршество и ни кара да се замислим з аизборите, които трябва да правим.
– “Нацистът и фризьорът” Едгар Хилзенрат – никога след “Доброжелателните” на Лител, не ми се е искал толкова силно да удуша и изтръгна сърцето на главния герой в книга, както тук. Животът може да е ужасяващ.
– “Животът е другаде” Милан Кундера – последната книга на Кундера излязла в България, силна като останалите, но с вътрешна философия, която ми повлия, както никоя друга.
– “Младостта на магьосника” Евгений Лукин – всички, които ме познават, знаят моята любов към руската фантастика, заради нейната психологичност и философска дълбочина. Братя Стругацки са тук отново.

– “Унизени тела” Ивлин Уо – класика от класика на английската литература
– “Трейнспотинг” и “Порно” на Ървин Уелш – животът в най-бедния квартал на Единбург, наркоманите и лузърите, утайката на обществото, но толкова цветен и ярък, че все едно си там, без мизерията обаче. Ако не сте ги чели, тябва!
– “Нощ в райската градина” Орасио Кирога – основателят на латиноамериканския магически реализъм, от който се учат Кортасар и Борхес. Красота!
– “Фуриите на Калдерон” Джим Бъчър – ужасно харесвам Бъчър, и Досиетата на Дрезден и тази първа книга от “Кодексът Алера”, четиво за маниаци!
– “Приумиците на смъртта” Жозе Сарамаго – смъртта решава да си вземе отпуск и хората в едно градче спират да умират. Прекрасно! Ама не… Безнаказаността и липсата на страх от смъртта раждат чудовища. Поредният шедьовър на Сарамаго, любимият ми.
– “Смъх в тъмното” Владимир Набоков – има ли смисъл да казвам, каквото и да било…
– “Когато Ницше плака” Ървин Ялом – изключителен роман от един от най-великите психоаналитици на нашето време. Дълбок, силен и оригинален текст, изпъстрен с психология и знание. Задължително четиво.
– “Червеният вълк” Лиза Марклунд – знаете че обожавам шведските криминални автори, особено оригиналните сред тях. Не знам как го правят, но толкова страх и мрак има в тези книги, че настръхвам дори като го пиша. “Червеният вълк” е потресаващ!
– “Зора” Октавия Бътлър – класика в психологическата фантастика. Много се радвам, че Октавия Бътлър е част от поредицата Галактики! И тя е избрана сред най-литературните книги във фантастиката. Факт.
– “Внезапна зора” Горан Пауъл – книга за доблест, битки и бойни изкуства. Заедно с “Историята на 47-те ронини” на Джон Алин, най-добрите книги в жанра.

– И накрая, но не на последно място – “Истината за случая “Хари Куебърт”, за която ви проглуших ушите, но ще продължавам да ви говоря! Най-доброто литературно криминале, който съм чел.

Advertisements

3 thoughts on “Четивата, които открих през 2013 и ви препоръчвам горещо.

  1. JoeAbercrombie

    31 киги, от които съм прочел… 1. Срамен, но поправим резултат и непременно ще се възползвам от препоръките. Колибри издават толкова разнообразна литература, че надали има човек, който да не си хареса нещо от каталога им.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s